İSLAMİYET ÖNCESİ İNANÇLARIN ZAMANLA İLGİLİ İNANIŞ VE UYGULAMALARA YANSIMALARI: MERSİN KONARGÖÇERLERİ ÖRNEĞİ (Bildiri)

 İSLAMİYET ÖNCESİ İNANÇLARIN ZAMANLA İLGİLİ İNANIŞ VE UYGULAMALARA YANSIMALARI: MERSİN KONARGÖÇERLERİ ÖRNEĞİ



İSLAMİYET ÖNCESİ İNANÇLARIN ZAMANLA İLGİLİ İNANIŞ VE UYGULAMALARA YANSIMALARI: MERSİN KONARGÖÇERLERİ ÖRNEĞİ

ÖZET 

    Türklerin İslamiyet’i kabulünden önceki inanışları ve kültürel özellikleri gözden geçirildiğinde tarihin en eski dönemlerinden bu yana yaşadıkları coğrafyanın sosyolojik ve coğrafi şartlarına göre kendilerine özgü bir inanç biçimi ortaya koydukları görülür. Türkler tarih boyunca, atalar kültü, tabiat kültleri, Gök Tanrı inancı, Şamanizm, Animizm, Totemizm, Budizm, Zerdüştlük ve Manihaizm gibi değişik inanç sistemlerinin etkisi altına girmiştir. İslamiyet’in kabulü ile birlikte bu inanç sistemlerinden getirdikleri uygulamaları yeni dinin özellikleriyle harmanlayarak kendi yaşam tarzlarına uygun biçimde yaşatmışlardır. 

    Toplumların günlük faaliyetlerinin çoğunda inancın ve kültürün etkisi açıkça görülür. Özellikle somut olmayan kültürel miras, toplumların yaşamlarına her zaman yön verir. Zaman algısı, doğaya ve doğa olaylarını anlamaya yönelik geliştirilen birçok inanış ve uygulama bu bağlamda ortaya çıkar. Konargöçerlerin sosyal yaşamı pek çok bakımdan geleneksel kültür öğelerini koruyan bir yapıdadır. Bu çalışmanın amacı Mersin Konargöçerleri özelinde zamanla ilgili inanış ve uygulamaların tespiti ve İslamiyet öncesi inanç sistemleriyle olan bağlarının ortaya konulmasıdır. Böylelikle Konargöçerlerinin zaman algısı etrafında oluşan inanışların daha doğru değerlendirilmesi sağlanacaktır. Bu amaçla alan araştırması yapılarak gerekli veriler derlenmiş ve söz konusu inanış ve uygulamalar ortaya konulmuştur. 

    Çalışma sırasında görüşme ve katılımcı gözlem teknikleri kullanılmıştır. Konu ile ilgili yapılan önceki çalışmaların verileri ile alan araştırması sırasında elde edilen veriler çalışmanın bilgi kaynağını oluşturmaktadır. Araştırmanın sınırı Mersin ili, ilçeleri ve bunlara bağlı köylerde yaşayan Konargöçerlerin zamana bağlı inanışları ve bu inanışlar etrafında gerçekleştirdikleri uygulamalar olarak belirlenmiştir. Mersin bölgesinde yaşayan Konargöçer Türk gruplarının sosyal hayatlarını ve kültürlerini etkileyen inanışlarını zamana bağlı olarak incelemek üzere yola çıkılan bu çalışmanın tüm Türk dünyasındaki Konargöçerlerin zaman algısını daha iyi ve daha doğru anlamaya, anlamlandırmaya, yorumlamaya katkı sağlayacağı umulmaktadır. 

    Anahtar Kelimeler: Mersin, Konargöçer, Zaman, İnanış.

    Bildirinin tamamına ulaşmak için academia sayfasının aşağıda linki verilmiştir. 

    URL: https://www.academia.edu/107006981/%C4%B0SLAM%C4%B0YET_%C3%96NCES%C4%B0_%C4%B0NAN%C3%87LARIN_ZAMANLA_%C4%B0LG%C4%B0L%C4%B0_%C4%B0NANI%C5%9E_VE_UYGULAMALARA_YANSIMALARI_MERS%C4%B0N_KONARG%C3%96%C3%87ERLER%C4%B0_%C3%96RNE%C4%9E%C4%B0

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GAZİANTEP GELİN HAMAMI TÖRENLERİNDE "ŞAMŞIRAK DÖKME" RİTÜELİNİN KÜLTÜREL KÖKENLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME (Makale)

ANTEP ŞİVEYDİZİ (Ansiklopedi Maddesi)

GAZİANTEP ÇEYİZ TÖRENLERİNDEKİ RİTÜELLERİN KÜLTÜREL TEMELLERİ VE İŞLEVLERİ (Makale)